Od júla budú hovory, SMS aj dáta v EÚ lacnejšie

31.05.2013 Celý región

Bratislava 31. mája (TASR) - Volania, textové správy aj dátové služby v rámci roamingu v EÚ budú od 1. júla lacnejšie. Nové európske pravidlá totiž znížia maximálnu cenu, ktorú si môžu účtovať mobilní operátori. Cena za jeden prenesený megabajt v zahraničí tak napríklad klesne o 25 centov na 45 centov.

"Pokles maximálnych cien pri roamingových službách je dobrou správou nielen pre dovolenkárov, ale aj pre ľudí, ktorí často cestujú za prácou mimo Slovenska," konštatoval v tejto súvislosti slovenský minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

Maximálne ceny roamingových hovorov v zahraničí klesnú od júla o päť centov na 24 centov za minútu, za každú SMS správu zaplatia používatelia najviac 8 centov a ušetria tak po novom jeden cent. Pravidlá pritom stanovujú len maximálne ceny, operátori môžu ponúknuť svojim zákazníkom aj nižšie ceny služieb.

Júlové zlacnenie je podľa rezortu dopravy ďalším krokom v postupnom zlacňovaní roamingových hovorov v dôsledku európskych nariadení. "Zníženie cien sa týka všetkých krajín únie, medzi ktoré bude od júla patriť aj Chorvátsko," doplnil Počiatek s tým, že ďalšia vlna zlacňovania príde o rok, kedy ceny klesnú ešte výraznejšie.
 

Vyberte región